Hoe ga je om met migraine op de werkvloer?

By oktober 30, 2018Nieuws

Migraine komt op de werkvloer veel voor, ruim 2 miljoen Nederlanders hebben last van migraine (dat is zo’n 15 procent van de bevolking!). Migraine komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, dagelijks hebben ongeveer 50.000 vrouwen in Nederland een migraineaanval. Migraine is een (chronische) hersenziekte en een migraineaanval kan een paar uur tot wel enkele dagen duren (4-72 uur).

Migraineaanvallen zorgen ervoor dat mensen minder goed of helemaal niet kunnen werken. Dit kost Nederlandse werkgevers naar schatting 1,5 miljard euro per jaar. Door schaamte wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Daarnaast zien werkgevers vaak voor zichzelf een beperkte rol om ziekteverzuim als gevolg van migraine te voorkomen. Uit de factsheet van de Coalitie Migraine blijkt dat juist het bespreekbaar maken van migraine van groot belang is en dit al veel kan oplossen.

Coalitie Migraine
Verschillende organisaties vinden het hoge noodzaak dat er meer onderzoek wordt gedaan naar migraine. Om deze reden is de Coalitie Migraine opgericht. De coalitie bestaat uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse HoofdpijnCentra en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging. Ze worden ondersteund door Novartis, Allergan, Teva Nederland B.V. en GSK. De Coalitie Migraine is een campagne gestart om meer aandacht te vragen voor migraine. Volgens Karin van Haperen, bestuurslid van het Migrainefonds, kan je zelf veel doen aan de vooroordelen. Dit kan bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan met je omgeving. Het Migrainefonds moedigt hun leden aan om eerder over migraine te praten en goed de eigen grenzen aan te geven, niet alleen thuis, maar ook op het werk. “Want het gaat lang goed, totdat het goed mis gaat. En zie dan maar weer uit dat dal naar boven te komen”, voegt ze hier nog aan toe.

Wat kan de bedrijfsarts doen?
De bedrijfsarts kan, vanuit zijn specifieke deskundigheid, mogelijke oplossingen bespreken met de werknemer en diens leidinggevende of werkgever. Daarnaast kan hij zorgen voor voorlichting aan HR-afdelingen, leidinggevenden en werknemers. Sociale steun kan eraan bijdragen dat de medewerker met migraine prettiger werkt en minder uitvalt.

Wat kan de werkgever of leidinggevende doen?
Als werkgever kun je zorgen voor een open (bedrijfs)cultuur waar de werknemer zijn/haar migraine en de invloed ervan op zijn/haar werkzaamheden bespreekbaar kan maken. Daarnaast kan de werkgever of een leidinggevende helpen oplossingen te vinden om onwenselijke prikkels te vermijden.

Tips voor op de werkvloer
De meest voorkomende klachten tijdens een migraineaanval zijn: hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, overgevoeligheid voor licht en geluid en soms ook visuele stoornissen zoals het zien van vlekken.

Als werkgever kan je al een paar kleine aanpassingen doen voor je werknemer wanneer deze last heeft van migraine:

  1. Flexibele werktijden en werkplek. Het is voor mensen met migraine fijn als ze invloed hebben op welke werkzaamheden ze wanneer kunnen doen en eventueel ook waar. Zo kunnen ze op momenten dat ze zich minder goed voelen of een aanval hebben, lichte werkzaamheden uitvoeren of misschien thuis aan het werk.
  2. Een rustige, donkere ruimte, waar een medewerker met migraine zich even terug kan trekken. Bijvoorbeeld om even te liggen na het innemen van medicatie tegen een migraineaanval.
  3. Aanpassing in verlichting. Mensen met migraine, vermijden graag fel licht of lichtflikkeringen. Ook is het mogelijk om het computerscherm te vervangen, bijvoorbeeld door een IPS LCD-monitor, die rustig is voor de ogen.
  4. Een rustige (eigen) werkplek, zonder hare of irriterende geluiden
  5. Frisse lucht. Denk hierbij aan ramen die open kunnen en een goed luchtklimaat.
  6. Extra aandacht voor een goede lichaamshouding, vooral van rug en hoofd. Wie verkeerd zit of kijkt, kan een stijve nek krijgen, wat van invloed kan zijn op het krijgen van migraine.

Tools van de Coalitie Migraine
Bekijk hier de gesprekskaart voor werknemer: hoe ga je het gesprek aan over jouw migraine met je werkgever?
Bekijk hier de wegwijzer voor de werknemer: wat te doen in het geval van migraine op het werk?
Bekijk hier de factsheet van de Coalitie Migraine
FAQ juridische vragen over migraine op de werkvloer

Mariëlle

Author Mariëlle

More posts by Mariëlle

Leave a Reply