Leidinggevenden hebben een belangrijke rol bij verzuim

By november 30, 2017Nieuws

Het afgelopen jaar heeft onze HR-medewerker Mariëlle Hoogland voor IHTOM een afstudeeronderzoek gedaan naar psychisch verzuim binnen de klanten van IHTOM. Het onderzoek was gericht op de selectie op soft skills, of deze selectie het percentage langdurig psychisch verzuim kon verminderen. Ondanks de vele reacties van respondenten in interviews die volmondig ‘ja’ riepen, werd dit op basis van het verzuimregistratieplatform niet helemaal ondersteund. Wat wel duidelijk uit het onderzoek naar voren kwam, is de belangrijke rol van leidinggevenden bij het terugdringen van verzuim. Deze resultaten komen overeen met de informatie die XpertHR, een groot online HR platform, op haar website aanbiedt.

Als basis moeten leidinggevenden volgens XpertHR een veilige sfeer creëren voor hun medewerkers. Verder is uit ons onderzoek gebleken dat leidinggevenden een onwijs belangrijke schakel spelen tussen de medewerker en HR. De leidinggevende houdt in een ideale situatie korte lijntjes met HR en met de medewerker over de status van het verzuim. Hiervoor is het belangrijk dat een leidinggevende weet wat hem te wachten staat in deze rol en ook over voldoende kennis beschikt. Zo moet een leidinggevende signalen van psychisch verzuim kunnen herkennen en hier goed op anticiperen.

Daarnaast hebben medewerkers ook veel behoefte aan aandacht. Deze aandacht kan worden gegeven als de leidinggevende oprechte interesse toont in de medewerker en niet alleen even snel een gesprekje voert bij het koffiezet apparaat. Ook kan je door een goed gesprek valkuilen van de medewerker aan zien komen en deze samen omzeilen, omdat je weet wat er in zijn of haar leven om gaat. Kennis hebben van een goede gesprekscyclus is dus van belang!

Leidinggevenden kunnen dit niet alleen en hebben hulp van het topmanagement nodig. Ook IHTOM kan op veel verschillende manieren ondersteunen om uw leidinggevenden nog meer kennis en kunde te geven voor het succesvol vervullen van deze belangrijke rol. Zo bieden we trainingen aan en kan er advies worden gevraagd. Schroom vooral niet om contact op te nemen om meer te weten te komen over onze mogelijkheden.

Ihtom

Author Ihtom

More posts by Ihtom

Leave a Reply